FBpixel
Site logo

Vem vill inte ha en Superdräkt med kavaj som underställ?

Dela ....
Mullion Överlevnadsdräkt flytoverall fram

Jag har sökt länge efter den rätta dräkten som kan säkra mitt skärgårdsliv under de bistra vintermånaderna. En dräkt som värmer lagom mycket på land samtidigt som den är enkel och smidig att segla i. Men också så avancerad att den kan rädda mig om jag tvingas bli liggande i nollgradigt vatten efter att t.ex ha trilla överbord från min ribb eller under segling

Text: #LifeOfStardust, Bild: William Bövik

Nu har jag troligtvis hittat den, Mullion smart Solas 1A från Bövik Marin!

Min vardag året runt bygger på att jag tar båten till jobbet. Oftast är det med Stardust lilla ribb, Hallon. På hala däck, kajer och i alla väder förtöjer och kör jag tidiga mornar och sena kvällar. Väl på jobb har jag de flesta dagar ett helt vanligt kontorsjobb som ibland kräver kavaj.

Likt James Bond vill jag kunna kliva ur min dräkt för att snabbt passa in ett sammanhang som kräver frack. 🙂

De flesta som seglar eller verkar i vinterskärgård har antingen avancerade överlevnadsdräkter / torrdräkter eller så har de mycket basala flytoveraller. Detta har även gällt mig fram till idag.

Vid de tillfällen jag inte har kontorsjobb så är jag bland annat instruktör på överlevnadskurser mot handelsflottan. I de situationerna ligger vi i vattnet under hela dagar där vi t.ex övar på att ta sig i och ur samt vända livflottar. Dessa övningar genomförs under årets alla månader, även då isflaken flyter runt oss. Under dessa förhållanden använder jag dräkter från antingen Waterproof eller Ursuit.

Det är helt fantastiska dräkter som faktiskt skapar känslan av att man kan klara vad som helst. Vi växlar hela dagarna mellan att ligga i vattnet bland isflak och att vara på land.

Men dessa superdräkter är lite krångliga att ta på och av och de fungerar bäst om man har en isolerdräkt under. De fungerar altså dåligt med kavaj som underställ…

De andra dräkterna vi använder under t.ex. livbåtsövningar, då vi inte planerar att vara i vatten, är enkla basala flytoveraller. Dessa dräkter värmer bra på land, ger viss flytkraft och går snabbt att ta av och på. Kursdeltagare kan dessutom ha sina vanliga kläder under, vilket gör att omställningen mellan de praktiska övningarna på båtarna och teoretiska genomgångarna i kurslokalerna går snabbt och enkelt.

Jag har ett behov av en mix av dessa dräkter i mitt skärgårdsliv ombord på Stardust. Flera gånger per dag växlar jag mellan att vara i utsatta situation utomhus och i varm ombonad trygg miljö i inomhus.

Risken att trilla i vattnet är stor i min vardag och skulle få allvarliga konsekvenser under den kalla tiden på året. Men samtidigt kan jag inte springa runt på kontoret i en isolerad ”pyjamas” då jag är inomhus på dagarna. Alternativet att bära med sig ett ombyte och skifta skulle vara bökigt.

I sökandet efter den svåra kombinationen av det bästa från de olika dräkterna har jag nu hittat i dräkten, Mullion smart SOLAS 1A.

Denna dräkt är likt överlevnadsdräkten från Ursuit, klassad enligt SOLAS som en ”en-timmarsdräkt för överlevnad i vatten”. Samtidigt som den likt en enkel flytoverall är enkel att ta av och på och fungerar bra med kavaj som underställ.

För mer information om dräkterna se länk Superkombination – Överlevnad i vatten med kavaj som underställ

#LifeOfStardust

https://coastofsweden.com/homnyweb/stardust/
Bild av #MagLaGBG
#MagLaGBG
Utforskare och journalistiskt berättande!
Dela ....

Tipsa om Berättelser!

Berättelser för att inspirera till utforskning av skärgård året runt. Målet är att stärka skärgårdssamhällen!

Har du en berättelser du vill dela eller tips på intressanta platser, verksamheter eller personer vi bör berätta om? Kontakta oss!

Följ oss!

Registrera för att få våra nyhetsbrev

Skicka din mailadress till oss om du vill ha våra nyhetsbrev.