FBpixel
Site logo

Att bunkra för starka matupplevelser åt internationella gäster i Bohuslän.

Dela ....
mat i bohuslän

Hur skulle en bunkring se ut om du skulle ta med internationella gäster på att utforska Bohuslän ombord på en segelbåt? Massa sill, Kalles kaviar och salt lakris?

Text: #MagLaGBG

Målet med en resa för de flesta är att få ta del av upplevelser, natur och kultur specifikt för platsen man besöker. Det är utifrån detta man bör forma bunkringen.

Men! Alla äter inte Kalles kaviar, sill eller saltlakris, oavsett hur mycket Sveriges befolkning älskar och trycker i sig av detta. De flesta internationella gäster vill ha en bas av kontinental/internationellt välkänd grund  i bunkringen. Men med möjligheten att få utforska den lokala mat kulturen, i den utsträckning som de själva känner är bekvämt. 

turkisk peppar påse karamell närbild

 

 

Västkustens matkultur som också är internationellt uppskattat. 

Svensk västkust har som bekant fina resurser i form av skaldjur och fisk. Denna “Seafood” är också internationellt etablerad och uppskattad av många. Dessutom är den exklusiv och svår att få tag i på andra platser.

Räkor, kräftor, blåmusslor och krabba, tillsammans med makrill och under säsong hummer och ostron är exklusivt i all sin enkelhet. Det är också smaker välkända för många.

Men framför allt kan den svenska kokningen upplevas som unik. Det klassiska Svenska västkust koket med kraftig smak av sälta, dill, öl och fänkol kan upplevas som om det är något fel. SAtt kocken råkat tappa saltkaret i koket! Likt den svenska godiskulturen så är det svenska skaldjurskoket mer salt i jämförelse med hur man kokar skaldjur i andra kulturer.

 

 

Makrill är en fin råvara som det finns gott om längs svenska kusten under sommaren.

Den kan tas tillvara  på en mängd olika sätt som är typisk för svensk kultur. Framför allt rökningen med olika kryddningar kan upplevas som specifik för Sverige men också sättet som den kan grillas på olika sätt.

marill råvara på is
marill råvara på is

 

 

Vi skall inte glömma eller förringa potatisen.

Den är historiskt klassisk för det svenska köket och odlas på många ställen längs kusten. Förr var det bland annat potatisen som gjorde det möjligt för fyrvaktarna bosätta karja öar. Det var enkelt att fylla en klippskreva med jord som man tog med i hinkar varje gång man var på fastlandet för att sedan odla potatis i den jorden. Nästan alla hushåll på öarna hade ett eget litet potatis land.

Potasien som råvara är idag mycket fin och kan anrättas genom enkel kokning i havsvatten, kryddat med dill. Eller tillsammans med Makrill i paket på grillen. 

potatis jord händer
potatis jord händer

 

 

I klippskrevor på Bohusläns holmar hittar man nypon, hallon och björnbär.

På de mer skogsbeklädda öarna finns det ofta gott om blåbär och vet man vart man skall leta så hittar man smultron och kantarell. Under en viss tid på våren finns det rikligt med fläder som man gör Bohusläns saft av till barnen och kryddar brännvin med åt de vuxna. I nästan alla Bohuslänska trädgårdsland hittar man jordgubbar och många har också äpplen, päron och biroger hängande från sina träd.

jordgubbar blåbär vinbär krusbär smultron
jordgubbar blåbär vinbär krusbär smultron

 

 

Upplevelsen i servering.

Förutom råvaror specifika för Svensk västkust så finns också presentation, servering och sätt att äta specifikt för svensk matkultur. Den klassiska kräfskivan är kanske det tydligaste exemplet på detta.

Ta vara på dessa möjligheter att förstärka upplevelsen av specifikt svensk matkultur.

I en bunkring bör man beakta alla dessa aspekter av möjligheter för att skapa starka lokala matupplevelser, samtidigt som man ser till att gästerna upplever att de också har trygga alternativ att välja.

kräftskiva sjöbod dukning
kräftskiva sjöbod dukning

 

Värdet av att gästen själv får handla av tex fiskaren.

En annan aspekt runt bunkring inför upplevelser är själva inköpen. De flesta är under sina resor intresserade av att träffa och lära från människor som arbetar lokalt med med råvaror och matkultur. Det är oftast en större smakupplevelse att bli serverad en bra tillagad råvara som vi varit med att köpa eller fiskat själv jämfört med att bli serverad en perfekt råvara som vi inte har en relation till. 

Det är också så att varje gång vi handlar av lokala verksamheter så stärker vi också det lokala samhället. Detta bidrar till att platsen blir mer attraktiv, både att besöka och att leva på.

När bunkringen planeras så bör man planera in för möjligheter att på vägen bunkra av lokala verksamheter som levererar hög kvalité.

handla skaldjur
handla skaldjur

 

Västkustkultur mindre internationellt välkänt och uppskattat

Kopplat till Seafood och västkusten finns så klart sillen som till stora delar format grunden till hur hela kusten ser ut idag. Sillperioderna med de mycket stora mängder sill byggde frihandelsområden och samhällen som finns kvar än idag. Sillen eller oljan från den skickades ut i världen på ett sätt att det även påverkade utvecklingen av andra kusters samhällen. 

Förutom att råvaran finns starkt förankrad i Svensk matkultur, närvarande på alla svenska middagsbord på alla högtider. Så finns det också mängder av berättelser från nästan alla öar knuten till sillen.

Råvaran sill används primärt idag som inlagd och saltad på olika sätt, den är inte vanlig som färsk. Som färsk finns den främst på vintern då den är fetare och tillgänglig i större mängder längs kusten.

Vid servering av sill blir upplevelsen starkare om man också presenterar berättelserna runt den. Både dagens berättelser från producenterna på tex Klädesholmen och de historiska.

Inläggningarna finns i en mängd variationer men själva råvaran är den samma, rå inlagd sill. Detta är inte alla som uppskattar. Det är heller inget som de flest vill äta sig mätt på, det är snarare tillval till annat.

Sill serveras klassiskt i Sverige tillsammans med kokt potatis gräddfil, gräslök och dill.

sillfiske när män i bår sydväst
sillfiske män i båt sydväst

 

 

En hel generation barn fostrad med Kalles

Kalles kaviar är en speciell kaviar på tub. Den producerades länge i samhället Smögen/Kungshamn. Hela generationer av svenska barn är uppfödda på Kalles kaviar tillsammans med brödet Hönökaka och färsk mjöl. På öarna kallas Hönökakan Bagebrö och många av husen i skärgården har en speciell vedeldad ugn och ibland specifika rum som användes för att baka dessa bröd.

Kalles kaviar har en lite “svår” smak för många, en mycket tydlig fisksmak

kalles kavaiar ägg hönökaka
kalles kaviar ägg hönökaka

 

 

Sura bär i alla trädgårdar

I Bohusläns alla trädgårdsland växte det förr alltid röda och svarta vinbär samt krusbär, rabarber och rädisor. Råvaror som är sura i sin naturliga form. De används ofta till sylt eller geléer, saft att dricka eller krämer som dessert eller mellanmål.

röda vinbär klase blad
röda vinbär klase blad
vinbär krusbär hallon jordgubbar syltburk
vinbär krusbär hallon jordgubbar syltburk

 

 

De små detaljerna som ofta uppskattas mest.

Lokalt bakat bröd är alltid uppskattat. Möjligheten att baka bröd själv ombord skall inte underskattas som lokalt inslag, vi är ju trotts allt en del av den loka miljön då vi har gäster. Men att köpa nybakat bröd på vägen är kanske det bästa. Att smyga iväg tidigt, innan de andra vaknat, och få uppleva platsen sakta vakna till liv påväg till det lokala bageriet är en klassiker för många. 

Även om lax inte är en lokal råvara så är tillagningen av den många gånger specifik för det lokala. Att köpa eller själv grava är uppskattat och kan användas på många sätt till enkla luncher med tex pasta, till frukost som pålägg eller del av skaldjursmiddagen.

 Djungelvrål, Ahlgrensbilar, Västkustchips, Turkisk peppar, ärtsoppa, skogaholmslimpa, hushållsost eller prickigkorv och nypon samt blåbärssoppa och så vidare. Tänk efter. Kanske har du själv och din familj och släkt personliga berättelser och traditioner från dina sammanhang runt dessa svenska smaker. Det är kanske inte västkust men alla dessa smaker är svenska och kan på enkla sätt paketeras till upplevelser. Krydda med dessa små detaljer och kanske det viktigaste av allt, berättelsen! ALLTID berättelsen! 

gravad lax bit dill
gravad lax bit dill

 

 

Frukost, lunch, middagsalternativ.

Inspiration till det kontinentala utbudet i bunkringen kan enkelt hämtas från vad som normalt serveras på de flesta hotell. 

frukost kontinental
frukost kontinental

 

 

Frukost. Gör det enkelt men lokalt kryddat.

Frukost med flingor, yoghurt, bröd, ost, skinka. grönsaker (svenska, helst lokala), tomat, gurka, paprika. Frukt gärna det svenska och lokala äpplen, päron. Detta enkla kan också varieras för att passa gästers olika budget och preferenser. Skinkan kan till exempel vara exklusiv Parma eller den enklaste kokta och ostar finns ju som bekant i stor variation. 

För att krydda detta kontinentala med det svenska finns sillen, laxen, filmjölken inte att förglömma färska mjölken. Hushållsosten, bagebrö, skogaholmslimpan och blåbär/nyponsoppan. Glöm inte den svenska osthyveln med tillhörande berättelse. Frukt i form av päron äpplen och biroger samt bär jordgubbar, hallon, svarta och röda vinbär.

bagebrö ugn
bagebrö ugn

 

 

Lunch möter stor smakpalett på klippor och ombord

Luncherna med den klassiska grillen på klipporna är en njutning under rätt väder. Detta är ju också ett middagsalternativ. Går att variera fisk, kött, vegan, lokalt och kontinentalt på ett relativt enkelt sätt. Det går också att forma till “sharing” eller “upplevelsematlagning” där gästerna tillsammans är med i matlagningen. Det kan vara enkelt eller exklusiv servering med vita dukar och kandelabrar/oljelampor på klipporna.

Andra luncher som inte är på klipporna är klassikern sill och potatis med alla tillbehör. Det trygga alternativet till detta kan vara färskpasta med gravad lax eller pesto. Alternativt Parmaskinka, grönsaker, färska tomater, oliver och så vidare. Även detta går att variera till att möta en stor variation av smakpreferenser, samt serveras enkelt eller exklusivt.

förskapasta bak maskin hand
färskpasta bak maskin hand

 

 

Det stora skaldjursbordet eller grill som middag.

Middagen i forma av det stora skaldjursbordet serverat och presenterat på rätt sätt och i rätt miljö kan för många bli höjdpunkten på upplevelsen av Bohuslän.

Att på kvällen sitta på granitklippor med mysiga kuddar och täcken med skaldjur upplagda på rustika fat och sedan äta tillsammans och sedan se barnen utforska klippor eller fisk krabbor är för många själva anledningen till att ha båt.

Samma sammanhang och servering kan genomföradag två genomföra med grillen utan att det upplevs som dubbelt. Makrillen i paket på grillen tillsammans med svensk färsk potatis och kanske ostron i smör skulle kunna vara det lokala alternativet. Som det trygga alternativet kan man tex välja lax som fisk eller kött med kall bearneas sås. Möjligheten att kunna koka potatisen på klipporna kan både förhöja gästernas upplevelse och förenkla för kocken.

 

skaldjurfat händer bord glas människor
skaldjurfat händer bord glas människor

 

 

Väderskydd, presentationen gör stora skillnaden

Men svensk sommar är inte alltid “äta på klipporna vänligt”. Att vid dåligt väder hitta ett rustikt skydd som tex en sjöbod med plank på bockar som långbord och bänkar kan vara en minst lika stark upplevelse i grått som på klipporna i gult. Dukning och presentation gör stor skillnad på upplevelsen oavsett förutsättningar men kanske framför allt om det är sämre väder. 

prickskjulet Vinga
prickskjulet Vinga

 

 

Så vad skall man då konkret bunkra.

Frukost:

– Kontinentala frukost tillbehör

– Sill, lax, kalles kaviar, lokalt bröd, hushållsost (med osthyvel) och skogaholmslimpa.

– lokala drycker. Nypon och blåbärssoppa/dryck

– Lokala frukter och sylt. Björnbär, Hallon, vinbär, äpplen, päron.

 

Lunch

– Färskpasta, pesto, parmaskinka, mozzarella, basilika, soltorkade tomater, oliver, olivolja, balsamvinäger, havssalt

– Färska kvisttomater, gurka, ruccolasallad, 

– Gravad lax, gräddfil, dill, lime zest och juice, äppelcidervinäger

– Inlagd sill, senapssill, skärgårdssill, svartavinbärssill, Matjesill

– Färsk kokt potatis med dill, gräddfil och gräslök.

– Ärtsoppa, kokkorv, senap

– Gulachsoppa, Siabatta bröd.

– Grillkorv och bröd

– Vofflor, grädde, hallon/björnbärssyltsylt

 

Middag

– Gravad och rökt lax, hovmästarsås och romsås. Baguetter smör

– Kräftor, räkor, krabba, krabbklor, musslor, rökt hel makrill och kryddade fileer, räksallad, lokalt bröd. 

– Kosmopolitan sallad, tomat, gurka, rädisor.

– Rabarber och hallonpaj

– Kött och kyckling att grilla, kall bearnaisesås.

– Haloumi, majskolvar, aubergine, champinjoner, lök.

– Korv och korvbröd, senap ketchup.

– Lokal färsk kokad potatis, gräddfil, dill, gräslök.

 

Bild av #MagLaGBG
#MagLaGBG
Utforskare och journalistiskt berättande!
Dela ....

Tipsa om Berättelser!

Berättelser för att inspirera till utforskning av skärgård året runt. Målet är att stärka skärgårdssamhällen!

Har du en berättelser du vill dela eller tips på intressanta platser, verksamheter eller personer vi bör berätta om? Kontakta oss!

Följ oss!

Registrera för att få våra nyhetsbrev

Skicka din mailadress till oss om du vill ha våra nyhetsbrev.