FBpixel
Site logo

Kärlek från Stockholm… hummerfiske från Koster!

Dela ....

Segling i möte mellan passionerade förhållanden. Öst möter väst, fiske möter segling och tät dimma möter gnistrande stjärnhimmel.

Samtal runt utbildning, sjösäkerhet och förhållanden skapar nya relationer och kunskap.

Text: #MagLaGBG

Denna helg har vi Stardustianer från Stockholm ombord. Gerhard som är en erfaren seglare och lärare inom navigation, sjösäkerhet och Master of Yachts, vill visa västkusten för sin partner Noomi. På Koster träffar vi hummerfiskaren Håkan.

Ser knappt hamnpiren….

Det ligger ett lock över Strömstad som sakta sjunker för att på fredagskvällen snudda Stardust masttopp. Det är knappt vi ser hamnpiren då Stardustianerna mönstrar ombord efter de anlänt med tåg från Stockholm.

Likt gnistrande mjölkmoln i kölvattnet…..

Efter gemensam matbunkring tar vi oss sakta ut genom dimman och ankrar i en stilla vik. Marelden brinner som gnistrande mjölkmoln i vårt propellervatten.

Skaldjur under däck, regn ovan…..

Skaldjuren som vi handlade av Mellvin på Strömstad Räkor, bredvid fiskeaktionen, dukas upp i salongen och regnet börjar falla på däck. Kaminen värmer i samtal och skratt. Denna helg får skepparn även njuta av björkö-mammans sällskap ombord tillsammans med helgens Stardustianer

Solen visar oss ankarplatsen….

Med morgonkaffe i kojen vaknar vi till en klarare dag. Solen visar oss en ankarplats där träden längs strandkanten ruskas om av vindar från väst. Prognosen är 16 – 25 knop från SV. Vi lättar ankar och behåller två rev satta från förra helgen i storen och rullar ut motsvarande genua 2 på genuan.

Rätt i näsan, två långa och ett antal korta slag upp mot Koster…

När vi rundar ankarvikens udde får vi fri vind och Stardust börjar vaka ut mot ökande sjö. Vinden är rätt i näsan så vi kryssar ut  mot Kosteröarna på två långa ben och ett antal snabba, korta upp mot rännan mellan syd och nordön. När det blir för trångt så tar vi ner segel och lägger till i marinen utanför restaurang Strandkanten.

Restaurang Strandkanten på koster….

I det underbara myllret an ting och kuriosa på restaurangen hjälper vi till med att göra slut på det sista ölfatet och beställer fish and chips till ölen. Denna helgen är tyvärr den sista för året som de har öppet. Men vi är mycket lyckliga över att just denna krogen är en av de mest uthålliga för säsongen i kustbandet.

Snackar hummerfiske med Håkan….

Vi ringer hummerfiskaren Håkan som är gift med Maria som driver restaurangen och frågar honom om han är i närheten och har lust att berätta för Stockholms-Stardustianer hur hummerfiske går till. En stund senare sitter vi med Håkan på restaurangen där han visar bilder på tumlare som han ofta ser då han är ute och på humrar blå som smurfar.

Vi följer Håkan ut till en av hans sumpar. Där visar och berättar han om hur man skiljer på honor och hanar, hur de äter och att de oftast har två olika klor, kross och sax. Men också att de ibland har två likadana klor och att de kan vara vänster eller höger-henta.

Stångar oss västerut, för lite sjörum…

Vi lämnar ett av kustens absoluta favoritställen med en Kostertröja i bagaget som kommer pryda en fin liten Stardustian på Stockholms kajkanter. För att få bättre vindvinkel söder ut gör vi väster ut genom Kostersundet och ut mellan öarna ut på öppen sjö väster om Sydkoster. Sjön bryter kraftigt då vi stångar oss ut med lite för lite sjörum i lä för skepparns nerver. Till slut kan vi sätta segel och hålla väster om ett antal tremetes djup som skapar brottsjöar i den grova sjön.

Rakt genom sjön, rejäla saltvatten kyssar…..

Men stångandet betalar sig då vi kan sträcka sydvart och får lite slack i skoten. Startdust tar fart och med gämna mellanrum går hon rakt igenom sjöarna som rullar bak över däck mot sittbrunnen där de ett par gånger ger oss ett par rejäla saltvattenkyssar! Här ute är vattnet inte saltat, det är saltvatten!

Himmelsburen mareld….

Mörkret faller och stjärnorna tar över valvet. Det första starka ljuset som visar sig är planetan jupiter, sedan fyller resten på likt gårkvällens mareld fast himmelsburen!

Oljelampsbelysta i sittbrunnen…..

Vid angöringdpunkten utanför Grebbestads skärgård faller vi av ner i ledfyren och tvingas saxa seglen ner på platläns. Vi gippar ett par gånger in mellan öarna och på insidan ytterskären stillar sig vinden. Vi glider upp mot ankringsplatsen med ett vitt gnistrande mareldsmoln i kölvattnet och himmelsburna mareldstjärnor ovan oss.

Ankaret går i vattnet och oljelampsbelysta i sittbrunnen skålar vi i varma choklad med rom för en natur och seglingsupplevelse näst omöjlig att fullt ut beskriva.

Kokas, diskuteras, beskrattas….

Hummer kokas och navigationspedagogik diskuteras, samtal och glädje beskrattas och vänskap fördjupas. Till slut, djup, tung sömn under tjocka prasslande tecken.

Ligger kvar i prasslande tjocka täcken….

Det grå fuktmättade diset återvänder till söndagens morgon. Vi ligger kvar i prassslander täcken länge, stilla frukost och lättar sedan ankar för stilla motorgång genom en stilla grå skärgård mot Fjällbacka. Där välkomnas vi av Patrik som visar Stardust en fin plats. Sedan ett par snabba skaldjursburgare i salongen och fullfart upp mot busshållplatsen för färd mot Göteborg!

Magiskt liv, ett Stardustianskt liv…..

Ännu en Stardustiansk helg. Där de finaste av människor i samverkan med den vackraste av natur, skapar det mest magiska av liv, ett Stardustiansk liv! – The Life Of Stardust!

 

Bild av #MagLaGBG
#MagLaGBG
Utforskare och journalistiskt berättande!
Dela ....

Tipsa om Berättelser!

Berättelser för att inspirera till utforskning av skärgård året runt. Målet är att stärka skärgårdssamhällen!

Har du en berättelser du vill dela eller tips på intressanta platser, verksamheter eller personer vi bör berätta om? Kontakta oss!

Följ oss!

Registrera för att få våra nyhetsbrev

Skicka din mailadress till oss om du vill ha våra nyhetsbrev.