FBpixel
Site logo

Vill du uppleva höstsegling och starka naturupplevelser i Åskbyar och hagel?

Dela ....

Stardustianerna Kalle och Gabor kommer ombord för att segla Stardust under en hösthelg i vattnen runt Strömstad och Koster.

Med fina människor skapas fina uplevelser i stormbyar, åska, blixtrar, regn, hagel och strålande solsken…

Text: #MagLaGBG

Helgen bokas med ett par veckors framförhållning och vi tar kontakt för slutplaneringen dagen innan vi tar bilen upp till Strömstad. Planen är att först landa ombord för att låta det först av arbetsveckan rinna av oss.

Stardustianerna installerar sig i hytterna och skepparn tar tag i lite småfix med att tex kontrollera impellern efter att en manet satte igen kylintaget under förra veckans seglingen.

 

Kastruller, värmande drycker och råvaror ur Stardustianers packning.

Ur Stardustianernas packning kommer kastruller för frittering och Ungerska verktyg för färskpasta tillagning. Barskåpet fylls med värmeskapande vätskor och kylen med råvaror för det som skall visa sig bli Svenska och Ungerska gastronomiska mästerverk.

Vi lägger ut från hamnen i bäckmörker efter att även ha snabbbunkarat lite basvaror.

Två distans ut låter vi ankaret gå i en stilla vik och startar matlagningen. Kojar på småtimmarna efter att det serverats moule-frittes och skönt snack framför kaminen i salongen.

 

Siktar på Norgebesök….

Morgonkaffe efter att pigga stardustianer badat från aktern. Sätter storsegel och lyfter sedan ankar för att glida ut ur viken och vidare nordväst ut mot västsidan av Hvaler. Siktet är inställt på Norgebesök!

Skotar hem hårt i ett fullt storsegel och genuan som revats ett par varv. Stardust börjar vaka ut mot den sakta ökande sjörullningrn från väst.

Prognos åskbyar 45 knop….

Dubbelkollar vädret för att välja ankarvik, plötsligt visar prognosen en morgondag med vindar på 30 knop från sydost och stundtals hårt regn med åskbyar upp mot 45 knop från samma riktning!!! Vi vill int starta morgondagen i nordväst!

Mot Nordkoster….

I mestadels stålande sol och klar himmel väljer vi att låta Stardust gå över stag, svårt att föreställa sig att detta skall växla till kuling och åskbyartill kvällen och imorgon. Vi sätter siktet på nordöstra sidan av Nordkoster, på en öppen bog gör vi god fart in i

Sen lunchankring….

Strax innan Gåseskär rullar vi in genuan och gör några korta slag med endast storsegel fram till ankringsposition utanför Vettnets strand. Där låter vi ankaret gå i vattnet och
river storseglet för ett sent lunchstopp.

Lättar ankar för kryss syd mot Resö….

Solskenet ovan däck lockar och de kommande åskbyarna motiverar oss att lämna kaminen i kajutan för att hissa storen och lätta ankar sydvar mot det skyddade området norr om Havstensund, syd om Resaö.

Området är skuddat från väst av öarna Lindö, Kalvö och Trossö. Dessa öar som igentligen är en sammanhängande ö skapar som ett innanhav med många fina svajankringsvikar.

Kryssben och ankring vid Tanumskilen i bäckmörker….

Vi kryssar sydvart på Kosterfjorden och ett kompakt höstkvällsmörker hinner lägga sig innan vi gör de sista kryssbenen in mot Resö. Här river vi segel och snirklar oss in till ett liteet ”orkanhål” kallat Tanumskilen.

Vi fäller ankare i nyfikenhet över hur de skogsbeklädda stränderna runt oss egentligen ser ut i annat ljus än vår kraftiga searsh-light.

Kvällsankringsplatsen skålas in med Leifs flaska av dålig Wiskey och i sällskap av Leif Borgs anda som alltid seglar med skepparn i tanke.

 

Ikväll Ungersk kock i byssan….

Denna kväll har Stardust en Ungersk kock i forma av Stardustianen Gabor i byssan. Gabor visar hur man gör färskpasta med ett Ungerskt rivgärnsliknande verktyg och gulasch gjord på kyckling. Till det dessert som skepparn skulle kalla knödel fylld med plommonsylt, men som Gabor får berätta vad det egentligen heter vid ett annat tillfälle.

Samtal om båttyper inför båtbyte….

Samtalen för kvällen är på temat olika båtars för och nackdelar eftersom en av Stardustianerna undersöker båtbyte för att anpassa sig till en växande familj. Stardust står tydligeh högt i kurs hittills, vi får se hur hon håller inför nästa dag där prognosen nu utlovar kuling med byar upp mot 50-60 knop…

Orkanhålet i dagsljus….

Sol, stilla, krispigt och omgivna av träd i sprakande höstfärger vaknar vi till bad från akterspegel och kaffe i sittbrunnen. Detta är verkligen ett skyddat ”orkanhål” med träd hela vägen ner till vattenbrynet och en natur som säker är fina svampmarker.

Stilla sol men förbereder bottenrevning…..

Men vi vet att detta kommer förändras under dagen så sjöställen åker på och storseglet förbereds för bottenrevning innan vi lättar ankar och kryper ur vårt orkanhål. Vi hissar segel mot nordväst med sikt kostersundet igen.

Handlar i instinkt….

När vi kommer ut på kosterfjorden så syns det tydligt att horisonten i sydväst är förädisk. Just nu har vi kuling och vi går bra på slör/halvvind med bottenrevad stor och inrullad genuan till motsvarande liten fock. Men skulle vi få kraftigt ökande vind nu så ligger virisigt till eftersom vi har ont om vatten i lä att falla av på för att få ner ett storsegel under hårt tryck.

Vågor slås i rök och skumstrimmor…..

Därför väljer vi att riva storseglet helt och rullar i stället ut lite mer på genuan. Ett par minuter senare betalar sig vår instinkt. Vinden ökar snabbt och kraftigt, vågorna omkring oss slås till rök och vita skumstrimmor. Stardust lägger sig kraftigt på sidan så att vi tvingas trycka tillbaka henne med rodret ner mot lä.

I tio knop minskar vatten i lä fort…..

Trotts plattläns är det mycket hårt tryck i genuan som vi försöker rulla in mer av. Regnet tilltar och pulsen ökar något i medvetenheten av riskerna med att vårt vatten i lä snabbt minskar eftersom vi gör upp mot 10 knop mot land.

Vi måste lyckas reva mer av genuan snabbt så att vi kan börja skära upp mot halvvind/slör igen, bort från grynnorna i lä utan att förseglet slits isär av den hårda vinden.

Revar och skär upp på kurs….

Genom samarbete, den stora genuavinchen och balanserad styrning nära gipp lyckas vi reva genuan utan fladder eller slag som är så skadligt för segel i hård vind. Med genuan revad skär vi upp och får fin gång och fart ut från land i lä och ner mot Koster igen. Samtidigt minskar vinden, regnet stillar sig och till slut får vi åter rulla ut mer segel innan det är dags att rulla in allt för att ankra vid stranden Kilesand på Sydkoster.

Åter är det sol och relativt stilla då vi låter ankaret falla för Stardustiansk söndagslunch.

Stundtals elva knop in mot Strömstad….

Under lunchen på den stilla ankringsplatsen drar det ett par rasslande hagelbyar över däck men då vi åter lättar ankar är det sol. Vi sätter sikte mot Strömstad på slör, åter med bottenrevad stor och litet försegel. Vi skär ner mot norra infarten för att få fin slörvinkel, där gippar vi och vinden ökar igen, stundtals gör vi 11 knop och horisonten sydväst visar åter ett förädiskt intryck. För säkerhets skull väljer vi att åter riva ner storseglet.

Fröjd ombord i seglingsalvar….

Utanför Strömstads gästhamn rullar vi in och tvingas körs stenhårt på spring för att komma till kaj i den hårda vinden bort från kaj.

Skepparn ser tillbaka på en helg där Stardust faktiskt fått känna på lite av seglingsallvar. Trotts att vi har mycket kvar mot helt Ready To go så är det tvekläst en fröjd att få vara ombord under de flesta förhållanden!

Dam i förförelse…..

Att en av Stardustianerna lämnar med orden ”Jag älskar ju den här båten…” visar på att hon levt upp mot kraven även sista dagens och att hon är en förförisk dam som inte bara har skeppern försvarslöst lindat runt sitt finger!

 

Bild av #MagLaGBG
#MagLaGBG
Utforskare och journalistiskt berättande!
Dela ....

Tipsa om Berättelser!

Berättelser för att inspirera till utforskning av skärgård året runt. Målet är att stärka skärgårdssamhällen!

Har du en berättelser du vill dela eller tips på intressanta platser, verksamheter eller personer vi bör berätta om? Kontakta oss!

Följ oss!

Registrera för att få våra nyhetsbrev

Skicka din mailadress till oss om du vill ha våra nyhetsbrev.