FBpixel
Site logo

Skärgårdssamhällets framtida sociala träffpunkt!.

Dela ....

Skärhamns goda bunkringsresurser tar död på samhället och det är så vi vill ha det! Orten lever i bubblor. Kvar som enda social träffpunkt står Minuten…

Text: MagLaGBG

Bekväm kajstuds

Skärhamn är känt bland seglare att vara ett bra ställe för bunkring. Ett exempel på det är hur de gästande båtarna Royal Virgo och Stardust med besättning studsade kaj där under mellandagarna.

I hamnen är det gott om plats att lägga till långsida och enkelt att gå upp till Ica Maxi och systemet som ligger lite utanför samhället. Tillbaka vid kajen är det bekvämt att bära ombord det som bunkrats.

Efter bunkringen lämnar båda båtarna för att tillbringa kvällen i andra hamnar.

Lika bra som Skärhamns bunkring är lika ointressant är det för en besökare att vara där kvällstid.

 

Köpkraft styrs bort, verksamheter dör

Eftersom alla gör sina inköp utanför samhället så styrs också all köpkraft ut ur samhället. Finns det ingen köpkraft som trafikerar samhället, då finns det heller inga möjligheter för tex restauranger att skapa erbjudanden som bygger en attraktiv plats att vara på.

Orten blir en parkeringsplats. Utan några besöksanledingar under lågsäsong.

 

Är då orten död eftersom samhället är dött?

Längs med vägarna i samhället står skyltfönstren svarta. Där det tidigare visats varor och erbjudits tjänster, vissas nu ”Till Salu” skyltar. Det är tomt! Och det känns lite obekvämt då man som flanerare går runt mellan dessa tomma lokaler.

Men orten är inte död. Kommer man till de nybyggda exklusiva lägenheterna i den nya, norra, delen av orten så pryder julpynt och ljus välkomnande husen. På garageuppfarterna står nya bilar vid varje litet hus. Här lever man och mår väl.

 

Här serveras vin och espresso

Man lever i sitt egna lilla paradis. Man har inget behov att att lämna. Köket har sin egna espressomaskin och ur vinskåpet kan favoriter serveras till mat som lagats i de modernaste av kök.

Social är man med de man bjuder hem eller blir bortbjuden till. Eller virtuellt. Genom uppkoppling, foton och delningar av sitt hem ger man känsla av att vara nära många, och alla gör lika dant.

 

Sissta sociala träffpunkten

Orten lever i sina bubblor.

Kvar som samhällets enda sociala träffpunkt står Minuten.

Förutom kyrkan då.

Bild av #MagLaGBG
#MagLaGBG
Utforskare och journalistiskt berättande!
Dela ....

Tipsa om Berättelser!

Berättelser för att inspirera till utforskning av skärgård året runt. Målet är att stärka skärgårdssamhällen!

Har du en berättelser du vill dela eller tips på intressanta platser, verksamheter eller personer vi bör berätta om? Kontakta oss!

Följ oss!

Registrera för att få våra nyhetsbrev

Skicka din mailadress till oss om du vill ha våra nyhetsbrev.