FBpixel
Site logo

Isläget under jul. Göteborg norra till Skärhamn via Marstrand och Hjärteröleden.

Dela ....
Skärhamn gästhamn jul is

Stardust gick dagarna innan julafton från Göteborgs skärgård norr ut genom Marstrand, via Rönnäng och vidare till Skärhamn. Så var isläget.

Text:MagLaGBG

Konstigt ytfenomen i Sälöfjorden

I höjd med Högö i Sälöfjorden strax innan Albrektsunds kanal skiftade havets färg och yta vid en skarp kant. I den stilla kvällens svaga ljus tyckte besättningen att det såg ut som om isen låg över hela fjorden i Stardust stävriktning. Besättningen på Stardust saktade farten och smög fram genom den skarpa kanten. Men inget klassiskt skrapande ljud från is hördes då de passerade kanten.

Var det sötvatten från Nordreälv påväg att frysa

Vattnet runt båten ändrade färg till grönt och det såg ut att ligga som en oljefilm på ytan. Inga krusningar på ytan som innan de passerade kanten men heller ingen is. Intressant fenomen! Var det sötvattten från Nordreälvs utlopp vid Björlanda som lagt sig på havsytan och drivit norr ut bland öarna i östra delan av Sälöfjorden? Sötvatten som precis var påväg att frysa?

Isfritt Marstrand men skorpa i Stansvik

Det låg ingen is i Marstrand men i Stansvik, vid Rönnäng, låg en isskorpa i hela hamnen. Skorpan var inte tjockare än att Stardust enkelt kunde ta sig igenom den fram till flytbryggan i östra delan av hamnen innanför fiskekajen.

Isfritt Hjärteröleden men isskorpa skärhamn, innanför dagbesöksbryggan

På vägen från Rönnäng genom Hjärteröleden låg ingen is. Men i Skärhamns inre del, innanför gästhamnens dagbesöksbrygga, låg en lite tjockare isskorpa. På besöksbryggans utsida var det isfritt.

 

 

Bild av #MagLaGBG
#MagLaGBG
Utforskare och journalistiskt berättande!
Dela ....

Tipsa om Berättelser!

Berättelser för att inspirera till utforskning av skärgård året runt. Målet är att stärka skärgårdssamhällen!

Har du en berättelser du vill dela eller tips på intressanta platser, verksamheter eller personer vi bör berätta om? Kontakta oss!

Följ oss!

Registrera för att få våra nyhetsbrev

Skicka din mailadress till oss om du vill ha våra nyhetsbrev.