FBpixel
Site logo

Finns Gullan på riktigt?

Dela ....

 

En av Åstol Rökeriets mest uppskattade rätter är Gullans fisksoppa, den har funnits på menyn sedan Rökeriet blev restaurang. Men vem är Gullan? Är det hon som sitter vid sjöboden längst in i Åstols Hamn, bredvid den pensionerade fiskaren Rolf Karlsson?

Text och Bild: #MagLaGBG

På kajen längst in i Åstols hamn ligger en speciell sjöbod. Den ser ut och innehåller det som riktiga sjöbodar skall, inklusive den pensionerade fiskaren, full av berättelser som han gärna delar.

 

 

Det speciella med denna sjöbod är att det också sitter en kvinna bredvid fiskaren och att det står Gullans bullar på en handskriven skylt bredvid nybakade vaniljkransar.

 

Fiskaren heter, Rolf Karlsson….  med K. Han är uppväxt på Åstol och eftersom Klädesholmen på den tiden hade flest kvinnfolk så seglade han dit för att träffa Gullan.

 

Om du stannar till framför Karlssons sjöbod och frågar om receptet, så skulle Gullan säga att hon har sålt det till Rökeriet. Rolf skulle säga att receptet egentligen kommer från skepparen på en trålare som han seglat. Bredvid honom skulle Gullan skaka på huvudet.

 

”Ja, Ja Rolf har sina egna idéer, skepparns kok var på torsk och citron med tomat, det är inte de samme kok”, skulle Gullan säga.

 

På Åstol är berättelser inte bara död historia. Det är som om det intensiva skärgårdslivet, den hypernärvarande naturen och de intensivt levande människorna, skapar historia redan i deras egen vardag.

 

Vill du träffa Gullan och Rolf så möter du dem oftast på kajen vid deras sjöbod. Men skulle de istället sitta hemma i stugvärmen så kan du komma i kontakt med dem via Joakim på Åstols Rökeri.

Joacim hjälper till med kontakten och kan boka ett besök i sjöboden eller en fisketur med Rolf i snipan. Fisksoppan hittar du i restaurangen och Gullans Bullar plockar du upp vid sjöboden, efter att du Swishat Gullan 10kr per bulle!

Hjärtligt välkomna till den lilla ön med de stora människorna!

#MagLaGBG
#MagLaGBG
Utforskare och journalistiskt berättande!
Dela ....

Tipsa om Berättelser!

Berättelser för att inspirera till utforskning av skärgård året runt. Målet är att stärka skärgårdssamhällen!

Har du en berättelser du vill dela eller tips på intressanta platser, verksamheter eller personer vi bör berätta om? Kontakta oss!

Följ oss!

Registrera för att få våra nyhetsbrev

Skicka din mailadress till oss om du vill ha våra nyhetsbrev.